ANASAYFA > Bölüm

Kadın Hastalıkları ve Doğum

Tüm Dallarda Topluma Hizmet

     Kadın hastalıkları ve doğum alanı aslında birçok alt branşı bünyesinde barındırır. Bu uzmanlık branşı öncelikle “Kadın Hastalıkları” ve “Doğum” olmak üzere ikiye ayrılır.  

     Doğum kısmında gebelik öncesi danışmanlık ve rutin incelemeler, gebelik takibi, yüksek riskli gebeliklerin izlenmesi, gebelik dönemi kontrol ve ultrasonografik incelemeler, gebelik döneminde bebeğe ilişkin tanıya yönelik testler (ense kalınlığı ölçümü, ikili-üçlü-dörtlü tarama testi, şeker tarama testi, çoğul gebelikler), Doğum (Normal doğum, ağrısız normal doğum, sezaryen doğum ve çeşitleri) konularıyla ilgilenilir. Gebelik takibi ve doğum süreci, yetkin uzmanlarca düzenli takip edildiğinde anne ve/veya bebek kayıplarının azaldığı ve muhtemel hastalıkların tedavisinin çok daha etkin şekilde tedavi edilebildiği görülmektedir.

     Kadın hastalıkları alanı ise genel jinekoloji, idrar kaçırma, kısırlık tedavisi (aşılama, tüp bebek), kapalı yöntem jinekolojik ameliyatlar (jinekolojik endoskopi), İyi huylu tümörler (yumurtalık kisti, miyom v.s) ve menopoz, rahim ve yumurtalık cerrahisi, myomektomi, laparoskopik ameliyatlar, servikal erezyon koterizasyonu, küretaj, aile planlaması ve kadın kanserleri konularıyla ilgilenir.

     Uzmanlar, kadın kanserlerinin erken teşhisle büyük oranda tamamen tedavi edilebileceği ifade etmektedir. Kadın hastalıkları ve doğum alanında düzenli jinekolojik kontroller, smear, jinekolojik ultrasonografik muayene gibi yöntemlerle erken teşhis mümkün olmaktadır.  


Kadın Hastalıkları ve Doğum alanında en çok görülen hastalık ve durumlar şunlardır; 

Gebelik, Gebe Takibi

     Gebelik bir hastalık değildir. Fizyolojik yani kadının doğasında var olan bir durumdur. Gebelik sırasında karşılaşılan kanama, aşırı bulantı ve kusma gibi durumlarla çoğu hastada baş etmek mümkündür. Gebelik takibi ciddiye alınması gereken bir durumdur ve ilk andan başlayarak doğuma kadar uzman bir hekim tarafından yapılmalıdır. 

Yüksek Riskli Gebelikler

Yüksek Riskli gebelikler oldukça geniş bir kavram olmakla birlikte günlük pratikte karşımıza çıkan olgularla genelde baş etmek mümkündür. Erken doğum tehdidi, gebelik zehirlenmesi (preeklempsi, eklempsi), anomalili bebek (genetik ya da organsal), çoğul gebelikler ve plasental yerleşme ve invazyon anomalileri (plasenta perkreata, plasenta previa v.s) sıklıkla karşımıza çıkan yüksek riskli gebelik durumlarıdır. Çoğunun tedavisi mümkündür. Uzman ve konusunda yetkin hekimlere başvurmanızda fayda vardır.

Adet Düzensizliği

Adet düzensizliği oldukça geniş bir neden spektrumuna sahiptir. Miyom, hormonal dengesizlik, polikistik over sendromu, rahim içi polipler, kanser ve kanser öncesi lezyonlar adet düzensizliğine neden olabilir. Erken teşhis ve tedavi için hekiminize başvurmalısınız.

İdrar Kaçırma

İdrar kaçırma toplumda oldukça yaygın olmasına rağmen kişilerin bu konuda çaresiz hissetmesi ve bir hekime başvurmaması ise son derece yanlıştır. İdrar kaçırmanın tedavisi vardır. İdrar kaçırmayla ilgili yardım almak için uzman bir hekime başvurmaktan çekinmeyin.

Miyomlar

Miyomlar rahmin kas dokusundan gelişmekte ve tüm kadınların yaklaşık olarak %30’unda görülmektedir. Miyomlar iyi huylu tümörlerdir ama nadir olarak (1/600- 1/1000) kansere dönüşüm söz konusu olabilmektedir. Ameliyat en temel ve en etkin tedavi yöntemidir. Ameliyat laparoskopik, histeroskopik gibi kapalı yöntemlerle yapılabildiği gibi açık yöntemle de yapılabilmektedir. Özellikle kapalı yöntem ameliyatlar sonrası iyileşme daha hızlı bir şekilde olmaktadır.

Yumurtalık Kistleri

Yumurtalık kistleri çok çeşitli tiplerde olabilmektedir. Basit, kendiliğinden kaybolan kistlerden tutun da kanser dokusu içeren kistlere kadar geniş bir spekturumda kendini gösterebilir. Belirtileri ağrı, adet düzensizliği, iç kanama, kendi etrafında dönme ve hatta bulantı kusma dahi olabilmektedir Açık veya kapalı yöntem yumurtalık kist ameliyatı yapılarak hastalarımızı tedavi edilebilmektedir.

Kadın Hastalıkları Kanserleri (Jinekolojik Kanserler)

Genel olarak yumurtalık kanseri, rahim kanseri ve rahim ağzı kanseri olmak üzere 3 tür kanser görülmekte, Bunların yanında vulvada, tüplerde ve hatta miyomlarda dahi kanser görülebilmekte Yıllık jinekolojik kontroller ve smear (rahim ağzından sürüntü) erken teşhis için oldukça faydalıdır. 

Kısırlık (İnfertilite)

Çocuk sahibi olma arzusu son derece kutsal bir istektir. Tüm çiftlerin %15’inde infertilite yani kısırlık sorunu ile karşılaşmaktayız. Erkeğe ve kadına bağlı sorunlardan dolayı infertilite olabilir. Kısırlık sorunları için zaman kaybetmeden hekiminize başvurun.

Menopoz

Menopoz tüm kadınların yaşadığı doğal bir süreçtir. Menopozun kelime anlamı son adet döngüsüdür. Uyku düzenindeki bozukluklardır. Ortalama menopoz yaşı 50’dir. Menopoza girme sürecinde adet düzensizliği, uyku bozukluğu, dikkat dağınıklığı, ateş basması, terleme, agresifleşme gibi belirtiler olabilir. Menopoza girme sürecinde ve sonrasında bir jinekologdan yardım almanız sizin bu süreci daha rahat atlatmanızı sağlayacaktır. 

Jinekolojik enfeksiyonlar

Kontrasepsiyon ve sterilizasyon yöntemleri,

Dış gebelik,

Pelvik organ prolaosusları ve cerrahi tedavileri,

Bartholin abse ve kistleri,

Serviksin premalign lezyon tedavileri(krioterapi,konizasyon,leep,koterizasyon),

İnrautin patolojiler (endometrial polip, septum vb)

Histereskopik tedaviler,

Servikal polip 


Web Sitemiz Çerez Kullanıyor

Tanımlama bilgilerini; sitemizin doğru şekilde çalışmasını sağlamak, içerikleri ve reklamları kişiselleştirmek, sosyal medya özellikleri sunmak ve site trafiğimizi analiz etmek için kullanıyoruz. Aynı zamanda site kullanımınızla ilgili bilgileri; sosyal medya, reklamcılık ve analiz ortaklarımızla paylaşıyoruz
E-RANDEVU
E-SONUÇ

Genesis'te

Rakamlarla Genesis

0

0

m 2 Alan

0

Yatak

0

Branş

0

Erişkin Yoğun Bakım

0

Yeni Doğan Y.Bakım

© Genesis Hospital Tüm Hakları Saklıdır. | JIJI CREATIVE - Son güncelleme tarihi : 01/01/1970